کارگاه آشنایی با خزندگان غیربومی ایران با تاکید بر لاکپشت لاک نرم چینی، چالش ها و راهکارها با همکاری موسسه خزنده شناسان پارس، ادارهکل محیط زیست مازندران، بهشهر و دیده بان میانکاله در محل پاسگاه میانکاله استان مازندران روز شنبه دوم شهریور نود و هشت برگزار شد.
در این کارگاه آموزشی محیط بانان پناهگاه حیات وحش میانکاله، بهشهر، قایم شهر و کارشناسان و مسولان اداره کل محیط زیست مازندران با خزندگان غیر بومی و مهاجم آشنا شدند و در مورد مشکل حضور گونه غیر بومی لاکپشت لاک نرم چینی همفکری، بحث و گفتگو کردند.
خزندگان يکی از گروههای مهاجم موفق هستند که در بسياری از مناطق جهان باعث کاهش جانوران بومی، خسارات اقتصادی و همچنين تهديد برای سلامت انسان شدهاند. اصلی ترین راه ورود خزندگان غیربومی به ویژه لاکپشت گوش قرمز و لاکپشت لاک نرم چینی به کشور ایران هم تجارت حیوانات خانگی است.
دکتر هانیه غفاری حضور لاکپشتهای مهاجم در طبیعت ایران را هشداردهنده توصیف میکند: در ایران دو گونه لاکپشت بعنوان گونه غیربومی وجود دارد لاکپشت گوش قرمز و لاکپشت لاک نرم چینی هر دو گونه از حدود سال ۱۳۸۰ در مغازههای فروش حیوان خانگی تهران مشاهده شدهاند. گروه تخصصی گونههای مهاجم اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت IUCN SSC Invasive Species Specialist Group لیستی از بدترین صد گونه مهاجم دنیا منتشر کرده است که لاکپشت گوش قرمز Red-eared slider در این لیست قرار دارد. این گونه به عنوان حیوان خانگی و بصورت غیرقانونی توسط شرکتهای واردکننده ماهیهای زینتی وارد کشور شده است. متاسفانه لاکپشتهای گوش قرمز در رودخانهها، برکهها و تالابهای اطراف شهرهای بزرگ نظیر تالاب شورمست توسط نگهدارندگان ناآگاه رهاسازی شدهاند و حضور آنها در طبیعت ایران ثبت شده است.
غفاری در عین حال به بحران جدی که به تازگی در حوضچههای پرورش ماهی گرم آبی شمال کشور بویژه محدوده میانکاله ایجاد شده، اشاره میکند: متاسفانه هماکنون با معضل جدی لاکپشت لاک نرم چینی در حوضچههای پرورش ماهی شمال کشور بویژه میانکاله مواجه هستیم و اگر سازمان محیط زیست اقدام سریع و به موقعی در این مورد انجام ندهد، در چند سال آینده کنترل این گونه خارجی در زیستگاههای طبیعی کشور بسیار دشوار، سخت و غیرممکن خواهد بود.